Skip links
vegan-beslenme-otebery

Vegan beslenmek mi istiyorsunuz ?

Vegan beslenmek, yalnızca bitki içeren yiyecekleri yemektir.
Vegan olan kişiler  et, süt ve yumurta dahil tüm hayvansal ürünlerden uzak dururlar. Hatta bazı kişiler bal yemekten de kaçınırlar.
Bir çoğu kişi için vegan olmak bir beslenme seçimi iken, bazı kişiler için bir yaşam tarzı seçimidir.

Vegan bir yaşam tarzıyla yaşamayı seçen kişiler, deri ve hayvan kürkü gibi hayvan parçalarını kullanan veya içeren kıyafetler, sabunlar ve birçok hayvansal gıda içeren diğer ürünlerden de kaçınabilirler.
Bu kişiler yaşam tarzını çevresel faydalar nedeniyle beslenme şekli olarak benimserler .

Vegan beslenmek bol miktarda meyve, sebze, fasulye, fındık ve tohum gibi gıdalardan oluşur. Bu gıdalar ile beslenmek, vücudunuza önemli vitaminler, mineraller, sağlıklı yağlar ve protein takviyesi sağlamaktadır .

Yalnız bu diyeti uygulayan kişiler, insanların genellikle hayvansal ürünleri tüketerek aldığı temel besin maddelerini takviye gıda olarak almaya özen göstermelidir. 
Bu besinler arasında demir, protein, kalsiyum, özellikle B-12 vitamini ve D vitamini bulunur .

Vegan beslenenlerin en çok tüketmesi gereken besinler nelerdir ?

Vegan diyeti ile beslenme, bazı besin kaynaklarını diyetten çıkarır, bu nedenle insanların beslenme eksikliklerini önlemek için yemeklerini dikkatli bir şekilde planlamaları gerekir. Kişiler özellikle herhangi bir sağlık durumları varsa, vegan beslenmeyi seçmeden önce bir doktor veya diyetisyen desteği almalıdır.

Bir vegan diyetinde düşük olabilecek temel besinler şunlardır :

  • B-12 Vitamini: B-12 Vitamini esas olarak hayvansal ürünlerde bulunur. Sinirleri ve kırmızı kan hücrelerini korur. 
    Bu vitaminin bitki bazlı kaynakları arasında güçlendirilmiş tahıllar ve bitki sütleri, et ikameleri, kahvaltılık gevrekler, ve besin mayalarında bulunur. 
  • Demir: Demir kan sağlığı için önemlidir. 
    Fasulye, Mercimek, Ispanak iyi kaynaklardır. 
  • Kalsiyum: Kalsiyum kemik sağlığı için çok önemlidir. 
    Tofu, tahin ve yeşil yapraklı mevsim sebzeleri tüketmek ,
    kalsiyum seviyenizi yüksek tutmanıza yardımcı olacaktır.  
  • D Vitamini: D vitamini bizleri kansere ve bazı kronik sağlık sorunlarına karşı korur, kemik ve dişlerin güçlenmesine yardımcı olur. Düzenli olarak D vitamini takviyeli yiyecekler yemek ve güneşli ortamlarda vakit geçirmek  D vitamini seviyelerini artırabilir.
  • Omega-3 yağ asitleri: Kalp, göz ve beyin fonksiyonu için önemli yağ asididir. Ceviz ve keten tohumları vegan beslenme için en uygun yiyecektir.
  • İyot: İyot, tiroid fonksiyonlarımız için çok önemlidir. Bol miktarda deniz ürünlerinde; balıklar dışında diğer deniz yosunlarında da iyot bulunur.
    Vegan olarak en çok tercih edebileceğiniz deniz yeşilliği deniz börülcesi olabilir.

    Deniz ürünleri dışında ; ıspanak, pazı, kabak, soya fasulyesi, şalgam, kuru fasulye, patates ve sarımsağın iyot oranı oldukça yüksektir.
  • Çinko: Çinko, bağışıklık sistemi ve DNA hasarının onarımı için önemlidir. 
    Fasulye, besin mayası, fındık ve yulaf çinko bakımından oldukça yüksektir.  

Vegan vs Vejetaryen

Vejetaryenler ve veganlar arasındaki temel fark nedir biliyor musunuz? Vejeteryanların et yememesine rağmen (inek, tavuk ve balık yemedikleri halde) süt ürünleri veya yumurtayı tüketebiliyorlar. 

Vegan beslenme ise, hayvansal içerikli bütün ürünleri tüketmekten vazgeçmektir.
Vegan beslenme vejeteryan beslenmeye göre çok daha fazla  kısıtlayıcıdır. Bu nedenle insanların günlük vegan beslenme gereksinimlerini karşıladığından emin olmak için besinlerinin nereden geldiği ve içeriğinin ne olduğu hakkında daha fazla araştırma yapmaları gerekecektir.

Vegan Beslenmek Faydalı Mı ?

Vegan beslenme şekli, kişinin ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini vücuduna sağlayabilir ve hatta zararlı hayvansal yağlarla beslenmeyi bu sebeple ortadan kaldırabilir. Yapılan araştırmalar, vegan diyetini aşağıdaki açıklamalar dahil olmak üzere bu durumu sağlık yararı olarak ilişkilendirmiştir.

Daha iyi kalp sağlığı

Vegan diyetler kalp sağlığını çeşitli şekillerde artırabilir.

Kalp krizi riski ve hatta ölüm ile sonuçlanması üzerine;  bitki bazlı gıdaların daha yüksek tüketilmesi ve hayvansal gıdaların daha az tüketilmesi ile karşılaştırılmıştır.

Et, peynir ve tereyağı dahil olmak üzere hayvansal ürünler, doymuş yağların ana diyet kaynaklarıdır. Bu yağları içeren yiyecekleri yemek kolesterol seviyelerini yükseltir. 
Yüksek kolesterol seviyeleri kalp hastalığı ve felç riskini artırır .

Bitkisel gıdalar da lif bakımından yüksektir , lif li gıdalar ile beslenmek daha iyi kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Hayvansal ürünler çok az lif içerir veya hiç içermez, bitki bazlı sebzeler ve tahıllar en iyi lif kaynaklardır. Vegan beslenme kalp krizi riskini düşürür, kalp dostu beslenme şeklidir.

Ayrıca vegan beslenen kişiler, standart beslenen kişilere göre vücutlarına daha az kalori alırlar. Orta düzeyde bir kalori alımı, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan obezite riskinin azalmasına fayda sağlar.

Daha düşük kanser riski

2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre vegan beslenmek kişinin kanser riskini %15 oranında azaltmaktadır. Bu durumun faydası, bitkisel gıdaların kansere karşı koruma sağlayan lif ve vitamin bakımından yüksek olması gerçeğinden kaynaklanıyor olabilir.

Beslenmenin belirli kanser riski üzerindeki etkilerine ilişkin araştırmalar, karışık sonuçlar vermiştir.

Bununla birlikte, farklı araştırmalar ise kırmızı etin “muhtemelen kanserojen” olduğunu bildiriyor, araştırmanın kırmızı etin öncelikle kolorektal kanserle, aynı zamanda prostat kanseri ve pankreas kanseri ile bağlantılı olduğunu açıklıyor .

Araştırmacılar özellikle işlenmiş etin kanserojen olduğunu ve kolorektal kansere neden olabileceğini belirtiyorlar.

Unutmayın; kırmızı ve işlenmiş etleri beslenme listenizden çıkarmak bu olası riskleri ortadan kaldırmaktadır.

Kilo kaybı

Vegan beslenen kişiler, standart şekilde beslenen kişilere göre daha düşük vücut kitle indeksine sahip olma eğilimindedir.

Birçok hayvansal gıdalar, yağ ve kalori bakımından oldukça yüksektir. Bu nedenle hayvansal besinleri düşük kalorili bitki bazlı besinlerle değiştirmek, insanların kilolarını kontrol altında tutmalarına yardımcı olabilir.

Özetle; vegan beslenmenin popülaritesi her geçen gün artıyor. 
Vegan beslenme şekli , vücudumuza daha iyi kalp sağlığı, sağlıklı kilo kaybı ve daha düşük kronik hastalık riski dahil olmak üzere birçok sağlık faydaları sağlayabilir.

Araştırmalar ayrıca vegan beslenmenin çevre için daha faydalı olduğunu gösteriyor.

Vegan bir beslenme şeklini benimsemek isteyen kişilerin, öncelikli yapması gereken şey besin değeri eksiklikleri önlemek için yeterli temel besinleri aldıklarından emin olmaları ve yemeklerini dikkatli bir şekilde planlamaları gerekmektedir.